Een aantrekkelijke en interessante etalage is een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om klanten naar uw winkel toe te trekken. Wellicht kent u het beroemde Choccywoccydoodah van het programma op TLC. Zij weten hoe belangrijk een goede etalage is en hoe belangrijk de juiste belichting daarbij is.

Wist u dat het gebruik van sterke, heldere LED verlichting kan verbeteren? Producten zien er helderder en kleurrijker uit door gebruik van de juiste LED verlichting.

Gebruik van directioneel licht 
Zo kan LED verlichting worden gebruikt vanwege zijn goede kwaliteit, betrouwbare en bovendien energiezuinige verlichting. Gebruik bijvoorbeeld GU10 spots om met directioneel licht bepaalde producten of schappen te benadrukken. Dit zal het oog van uw potentiële klant naar dit product toe trekken terwijl het voldoende verlichting geeft om het product goed te kunnen zien en de labels goed te kunnen lezen.

Creëer een sfeervolle ambiance met LED strips. Hiermee kun je je winkel geweldig onderverdelen in verschillende onderdelen.

Gebruik van LED verlichting met kleur 
Speel in op de seizoen en daarbij behorende seizoensgebonden promoties door verschillende kleuren LED's te gebruiken. Gebruik warm licht in de zomer, rood licht bij valentijnsdag of geel licht met pasen. Met LED verlichting waarbij u de kleur kunt instellen kunt u altijd de juiste sfeer creëren in uw winkel en etalage. U kunt ook kiezen voor een LED die door een fade van kleur veranderd. Dit werkt erg goed bij producten die gericht zijn op ontspanning of luxe.

Voordelen van LED verlichting 
Naast de hoge kwaliteit licht die u met LED verlichting kunt verkrijgen zijn er nog meer voordelen. Zo hebben LED lampen een veel lager energieverbruik dan de traditionele halogeen spots of gloeilampen. Ook geven LED lampen geen warmte af, waardoor ze ook gebruikt kunnen worden bij producten die onder hitte kunnen lijden zoals bijvoorbeeld voedsel of bloemen. Daarnaast is de levensduur van LED lampen veel groter dan bij andere stijlen van verlichting. U hoeft zich dus geen zorgen meer te maken over het hebben van genoeg reservelampen en het constant moeten vervangen van de lampen.

Denkt u dat uw winkel ook baat kan hebben bij LED verlichting? Kijk dan eens in onze webshop en vind de LED verlichting die bij uw winkel past.
 
We hebben nu alle kamers behandeld en wordt het tijd voor het echte werk, het ontwikkelen van een lichtplan. Een lichtplan ontwikkel je om duidelijk in kaart te brengen welke verlichting en de daarbij horende aansluitpunten je nodig hebt per ruimte.

Materialen
Voor het ontwikkelen heb je een aantal materialen nodig, denk hierbij aan de volgende:

  • A3 wit vel papier
  • Transparant (overtrek) papier
  • Potloden
  • Slijper
  • Liniaal
  • Gummetje
  • Kleurpotloden/stiften (eventueel).
Het transparante papier geeft je de mogelijkheid om met meerdere lagen te werken waardoor je eenvoudig meerdere lichtplannen kunt maken en uiteindelijk de meest geschikte daaruit kunt kiezen.

Voorbereiding
Neem als eerste de maten op van de kamers die je in je plan wilt verwerken en bereken daar een schaalafmeting voor uit zodat de plattegrond wel op het A3 papier past. Teken vervolgens de ruimtes een voor een op het A3 vel, hou daarbij rekening met deuren door deze blanco te laten en maak de lijnen van de vaste muren eventueel wat dikker met behulp van een stift. Teken er vervolgens de meubels en aansluitpunten in. Let er wel op dat je onderscheid maakt tussen de verschillende aansluitpunten, geef bijvoorbeeld de aansluiting op het plafond een ander symbool als de aansluiting van een wandcontactdoos. Tevens kun je ervoor kiezen om de meubels in te kleuren zodat deze goed zichtbaar zijn door de lagen die je er nog overheen gaat leggen.

Verlichting
Nu de plattegrond klaar is gaan we starten met de lagen, dit is waar we de verlichting op gaan tekenen. Pak een stuk transparant papier of knip dit op maat zodat je de ruimte waar je aan wilt werken volledig kunt bedekken. Teken de muren en aansluitingen over, de meubels is niet nodig omdat deze al goed zichtbaar zijn dankzij het inkleuren. Hou in gedachte welke ruimte welke functie heeft, denk hierbij terug aan de eerdere delen van deze lichtplan serie. Teken nu op het transparante papier waar je de lampen wilt hebben, wissel af met kleuren en symbolen zodat ieder type verlichting zijn eigen kleur en/of symbool heeft en teken er bij lampen met een dimmer bijvoorbeeld een rondje omheen als aanduiding. Maak ook onderscheid in het gebruik van led verlichting en spaarlampen, deze beïnvloeden namelijk ook de lichtkwaliteit per ruimte. Wanneer de eerste klaar is kun je starten met een nieuwe laag. Leg wederom een transparant vel over de plattegrond op A3 en herhaal de zelfde stappen als de eerste laag die je hebt gemaakt, echter teken hier de lampen in op andere locaties. Door de lampen in te tekenen op telkens verschillende posities kun je spelen met de verlichting in je interieur, zo kom je uiteindelijk vanzelf bij wat voor jou de beste oplossing is.

Concreet plan
Wanneer je voldoende getest hebt en een uiteindelijke keuze hebt weten te maken, kun je eindelijk beginnen met de aanschaf van de juiste armaturen en lampen. Let er wel op dat de armaturen wel geschikt zijn voor het type lamp dat je wilt toepassen, denk bijvoorbeeld aan led verlichting. Na afloop gooi je de plattegronden natuurlijk niet weg, deze hangen prachtig aan de muur ingelijst en je kunt ze in de toekomst nog eens gebruiken wanneer je de beslissing neemt om met meubels te schuiven.