De eisen die aan badkamerverlichting worden gesteld, zijn vaak in eerste instantie gebaseerd op functionaliteit. Verlichting moet er voor zorgen dat de volledige ruimte verlicht wordt en schaduwvrije en gelijke lichtdistributie bij de spiegel wordt ook als belangrijk ervaren. Toch wordt er tegenwoordig ook steeds meer ingezien dat de badkamer ook een andere functie kan vervullen. Een persoonlijke ruimte waar je jezelf terug kan trekken en kan ontspannen. Sfeerverlichting speelt in die functie een belangrijke rol. Inbouwspots zijn de meest gekozen optie om als sfeerverlichting te fungeren in de badkamer en er zijn verschillende soorten te verkrijgen, hier de meest gebruikte:
Halogeen
De halogeen spot geeft een smalle straal licht af, maar verlicht wel heel goed. Het grootste gedeelte van de energie wordt echter omgezet naar warmte, wat gevaarlijk kan zijn bij een inbouwspot. Daarom wordt er vaak een inbouwdiepte van 10 cm aangehouden bij halogeen spots, wat voor problemen kan zorgen als je geen hoog plafond hebt. 
Led
Als laatste bestaat er ook een mogelijk om led inbouwspots te gebruiken. Led lampen gaan het langste mee van allemaal en zijn ook erg energiezuinig. De warmteontwikkeling van een led spot is ook aanzienlijk minder en ze zijn ook te verkrijgen met een lagere inbouwdiepte. Ze zijn alleen nog wel duur wat een struikelblok voor velen is. 

Badkamerverlichting moet echter ook aan veiligheidseisen voldoen. Deze veiligheidseisen zijn vastgelegd in de International Protection normering (ook wel IP-normering genoemd). Deze normering geeft aan in hoeverre verlichting stof- en waterdicht is en in welke zone van de badkamer deze gebruikt mag worden:
– Zone 0: de binnenkant van het bad of de douche(cabine). Hier kan het beste helemaal geen verlichting worden aangebracht. 
– Zone 1: deze loopt tot 2,25 meter vanaf de grond boven de plaats van het bad/de douche, ook het beste om geen verlichting te hebben hangen. 
– Zone 2: de ruimte vanaf 2,25 meter boven het bad/de douche en 0,6 meter vanaf het bad/de douche: minimale verlichting van IP44, IP65 en IP66. 
– Zone 3: vanaf een minimale afstand van 0,6 meter van het bad/de douche: minimale verlichting van IP21. 

Dit heeft dus consequenties voor hoe verlichting aangebracht kan worden. Voor de belangrijkste, functionele lampen is dit niet vaak een probleem omdat deze midden in de ruimte geplaatst worden en dus op voldoende afstand van het bad of de douche zitten. Voor sfeerverlichting zijn er meer dingen om rekening mee te houden. Mocht je dus inbouwspots in je badkamer willen, moet je dus goed weten welke soort je wil en waar je ze wil plaatsen. Wil je ze toch boven het bad of de douche, moet je plafond minimaal 2,25 meter hoog zijn en er moet voldoende ruimte zijn om de inbouwdiepte aan te kunnen. 

Dat gezegd te hebben, kunnen er wel mooie lichtplannen gemaakt worden met inbouwspots en kan je badkamer transformeren tot een ware wellness ruimte. 



Leave a Reply.