Dat tomaten gezond zijn dat wisten we al langer. De vrucht bevat veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Daarnaast bevat tomaat een kleurstof, namelijk lycopeen. Deze kan menselijke cellen beschermen tegen de negatieve invloeden van stikstofdioxiden. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat de lycopeen in de tomaat een rol zou kunnen spelen bij bescherming tegen kanker.  Uit onderzoek blijkt nu hoe de frisse groenten nóg gezonder worden; door ze bloot te stellen aan LED verlichting.

Als de tomaat nog aan de plant groeit en deze extra licht krijgt dankzij LED verlichting, blijkt de tomaat bij het oogsten meer vitamine C te bevatten. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen ontdekten dit door onderzoek te doen naar verschillende tomaatsoorten en verschillende lichtsterktes. Tussen de tomatenplanten en rondom de trossen werd LED verlichting opgehangen. Normaal gesproken hangen de tomaten tussen en onder de bladeren waardoor ze in de schaduw hangen. Met de LED verlichting die tussen de planten is geplaatst ontvangen de tomaten extra licht.

Maar welke tomatensoort wordt nou het gezondst van LED verlichting? De vleestomaat, de trostomaat of toch het cherry tomaatje? De onderzoekers onderzochten verschillende tomaatsoorten met zaadjes van verschillende zaadbedrijven. De vitamine C waarde bij de tomaat die het meest van LED verlichting profiteert nam met 100% toe. Ook bij de andere tomaatsoorten bleek dat de vitamine C waarde bijna werd verdubbeld ten opzichte van normaal gekweekte tomaten. Alle soorten tomaten profiteren dus vrijwel evenveel van de blootstelling aan LED verlichting. De hoeveelheid licht die nodig is voor een verdubbeling van de vitamine C waarde is vergelijkbaar met ongeveer een kwart van de natuurlijke lichtsterkte op een zonnige dag. Ook zonder natuurlijk zonlicht kunnen er dus gezonde tomaten worden gekweekt!

Of LED verlichting ook van invloed is op de overige voedingswaarden of de smaak van de tomaten is nog niet bekend en moet nog verder onderzocht worden. Of en wanneer deze supertomaten in de winkel komen te liggen is niet bekend.

Wilt u onderzoeken of u zelf ook gezonder wordt van LED verlichting? Neem dan eens een kijkje in onze webshop. Mocht u positieve resultaten ontdekken, dan horen wij dat uiteraard graag!

Lees hier meer over LED verlichting.

1/5/2015 04:46:17 am

Goed artikel!

Reply



Leave a Reply.