Ondanks dat de gloeilamp vele harten veroverd heeft, moeten we nu toch vaarwel zeggen tegen ons oude vertrouwde peertje. Waarom? Inefficiëntie. Slechts 5% van de energie die een gloeilamp gebruikt, wordt omgezet in licht. De andere 95% gaat naar de warmte die hij uitstraalt en hij gaat ook gemiddeld maar zo'n 1.000 lichturen mee. Vanwege de inefficiëntie is in 2009 besloten dat de gloeilamp langzaam afgeschaft gaat worden. Er zijn andere lampen ontwikkeld en op de markt gekomen die in de ogen van de EU beter voor het milieu zijn en dus laten we de gloeilamp achter ons. 
- Vanaf 1 september 2009 geldt in de EU een verbod op de productie van alle matte gloeilampen en op heldere gloeilampen hoger dan 80 watt (W).
- Vanaf 1 september 2010 zijn de heldere gloeilampen hoger dan 60W ook niet meer verkrijgbaar.
- 1 september 2011 betekent het einde van alle gloeilampen hoger dan 40W en
- na september 2012 zijn er geen gloeilampen meer verkrijgbaar hoger dan 10W. 

Let wel, het is niet verboden om na september 2012 een gloeilamp te bezitten, het is dan alleen niet meer mogelijk om een vervangend exemplaar te vinden. Met deze maatregelen wil de EU in heel Europa 5% energie besparen om zo het milieu minder te belasten. Overigens worden niet alleen de gloeilampen afgeschaft. Om de consument te beschermen is er ook besloten dat alle hallogeen- en spaarlampen van slechte kwaliteit vanaf 2016 niet meer in de schappen mogen liggen. 

Dus het is bijna zo ver, geen gloeilampen meer. En dan? Gelukkig zijn er alternatieven die gebruikt kunnen worden:
Spaarlamp
Simpel gezegd een opgevouwen tl-buis die in een lamp past. Een spaarlamp produceert wel 3 tot 4 keer meer licht per watt dan een gloeilamp en gaat tevens langer mee (8.000 – 15.000 uren). Spaarlampen zijn wel chemisch afval, iets wat veel gebruikers tegen het hoofd stoot. Omdat de lampen kwikdamp bevatten, kunnen ze ook schadelijk zijn voor de gezondheid als ze kapot gaan. Tevens wordt de levensduur van een spaarlamp aanzienlijk verminderd door veel aan- en uitschakelen en korte brandduur (vooral de combinatie) wat ze minder geschikt maakt voor toilet-, badkamer- en gangverlichting bijvoorbeeld. Ondanks dat ze duurder zijn dan gloeilampen, werkt de energiebesparing uiteindelijk wel in je voordeel. Al na drie jaar hebben ze hun geld opgebracht!

Ledlamp
Een bundel leds (licht-emitterende diodes) bij elkaar. Een ledlamp zet wel 50% van de energie dij hij verbruikt om in licht, wat het de meest efficiënte lamp maakt op de markt. Het is dan ook wel de duurste lamp op de markt nu, maar gaat ook wel het langste mee (gemiddeld 20.000 – 40.000 uren). Op lange termijn is led verlichting dus wel het voordeligst. De lampen kunnen ook goed tegen veel aan- en uitschakelen, kunnen echter hitte niet goed verdragen. Veel led lampen met een hoger wattage hebben daarom een aluminium laag die extra hitte afleidt van de leds. Inmiddels zijn ook de eerste led dimmers op de markt gekomen, wat het assortiment led verlichting steeds groter maakt. 

Het winkelbeeld is aan het veranderen en de verlichting thuis ook. Gelukkig zijn er wel alternatieven voor het peertje en er zijn ook tabellen te vinden waarin de lampen naast elkaar worden gelegd qua wattage en lichtsterkte. Er is dus wel degelijk leven na de gloeilamp, alhoewel het afscheid op 1 september aanstaande moeilijk zal zijn.



Leave a Reply.