Verbod gloeilamp

Sinds 1 september dit jaar is het in de Europese Unie verboden om gloeilampen te verhandelen. In een tijdsbestek van 3 jaar is er een totaal verbod ontstaan. Op 1 september 2009 werd deze weg ingeslagen met het verbod op de verkoop van de matte gloeilamp, ook wel de 100 watt gloeilamp. Een jaar later volgde de 75 watts lampen en vorig jaar september werd de 60 watts lamp verboden.

Verbod
De reden waarom het verbod tot stand is gekomen is het nadeel voor het milieu. In tegenstelling tot de spaarlampen en de led lampen wordt het grootste deel van de energie niet omgezet in licht maar in warmte. Het gaat hier om een verhouding waarvan 90% omgezet word in warmte en de overige 10% in (zichtbaar) licht.

Bij het aankopen van een lamp is dit terug te zien aan de energielabel die de lamp bevat. De spaar- en led lampen zijn (vaak) voorzien van energielabel A, de gloeilamp heeft meestal een E, F of G energielabel.

Voorraad
Groothandelaren hebben sinds de bekendmaking van het verbod flinke voorraden ingeslagen. De verkoop van de gloeilampen is namelijk niet verboden. Hierdoor zal het de aankomende jaren nog vrij gemakkelijk zijn om aan een 'ouderwetse gele jonge' te komen. Er zijn nog genoeg websites waar de gloeilamp te bestellen is, of even surfen naar marktplaats en zie daar!

Uitzondering
Toch zijn er een aantal lampjes waarop het verbod niet van toepassing is. Dit is voornamelijk gericht op de lampjes met een speciale toepassing. Hierbij kun je denken aan oven-, koelkast- en naaimachine lampjes. Ook de verlichting met minder dan 7 watt mag nog verhandeld worden, bijvoorbeeld kerstverlichting.

Alternatief
Bij velen is bekend dat het eerste alternatief de spaarlamp was. Naast dat de spaarlamp als nadeel heeft dat het langer duurt voordat hij optimaal licht geeft, heeft het negatieve gevolgen voor de gezondheid van de mens. Een daarvan is de Uv-straling die de spaarlamp geeft, een erg schadelijke straling voor de huid en de ogen.

De led lamp daarentegen zal wél meteen volledig 'oplichten' en heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. De prijs is in dit geval het grootste probleem bij de led lamp want deze is ten opzichte van de spaar- en gloeilamp beduidend hoger. Máár deze aanschaffing leid uiteindelijk tot een energiekosten besparing van wel 80%, dat wil zeggen dat je in twee jaar de 'investering' terug hebt verdiend.

Uit deze feiten kun je een aantal conclusies trekken, stap je over op de spaarlamp of op de led verlichting of blijf je vertrouwd aan de gloeilamp en slaat u aan het 'hamsteren'? Voorlopig heeft de consument nog genoeg keuzes en is het afwachten hoelang de gloeilamp nog te verkrijgen is in de winkel om de hoek.




Leave a Reply.