Werken met elektriciteit

Schuren, schilderen, zagen, een lamp ophangen of de heg knippen het zijn allemaal werkzaamheden die je in en om je huis tegen kunt komen, ook wel 'klusjes' genoemd. Vaak zijn het klusjes die 'lang blijven liggen' of even snel, tussendoor, gedaan moeten worden. Hierdoor kan het zijn dat de veiligheid soms even vergeten wordt, om je op de gevaren te wijzen daarom een paar veiligheidsmaatregelen.

Het grootste gevaar ligt misschien wel bij het werken met elektriciteit. Denk dan aan het vervangen van een stopcontact, het plaatsen van lichtknop of bijvoorbeeld bij het plaatsen van een led dimmer. Een beschadigd snoer of een verwarm stopcontact kan namelijk al een gevaar zijn.

Voordat je begint met je klus is het verstandig om de stroom uit te schakelen. Je kunt er voor kiezen om alleen de stroomkring uit te schakelen waaraan je werkt. Het veiligst is de aardlekschakelaars of de hoofdschakelaars uit te zetten. Wanneer de schakelaar naar beneden 'wijst' betekend het dat hij uit staat. Om te voorkomen dat medebewoners de schakelaars aan zetten terwijl jij aan het klussen bent is het verstandig om ze even in te lichten over de situatie.

Als de werkomstandigheden veilig zijn dan is het belangrijk om naar het gereedschap te kijken. Het gereedschap waar mee je gaat werken, bijvoorbeeld een schroevendraaier, moet (dubbel) geïsoleerd zijn. Ook kun je rekening houden met je schoeisel door schoenen te nemen met een rubberen zool. Als je eenmaal over het juiste gereedschap beschikt en aan de slag kunt is altijd van belang dat je éérst test of de spanning er daadwerkelijk af is. Hiervoor kun je een spanningzoeker of een 2-polige spanningstester gebruiken. Deze zijn al verkrijgbaar voor een paar euro bij de lokale bouwmarkt.

Het af zetten van de stroom, het gebruiken van het juiste gereedschap en het controleren van de spanning zijn drie aandachtspunten bij het werken met elektriciteit. Ben je niet zeker van je zaak en wil je ongelukken voorkomen schakel dan een monteur in.




Leave a Reply.